Tuesday, September 25, 2012

pasal makan lagi

2-3 hari nie..aku nak cerita pasal makan dan resepi je...tapi yang pasti...semalam punya puding belum menjadi....semua bahan dah sedia...niat dah pasang...siap dah nak mula di dapur...tapi sayang mama yang manja lagi comel nie tak sihat...duk selesema...biasa la hujan hujan nie..sejuk lak..kena pulak si kecik nie mmg ada alergik..takleh sejuk..takleh habuk..emm..so tak selesa la tidur...sampai kul 3 tak tidur...so pukul brapa puan zila nak mulakan resepi puding nya...maka..tutup lampu..dan tidur je la...kita tgk malam nie...

tadi duk melayan2 internet...terjumpa satu site...cam best je..resepi yg ringkat untuk anak-anak...pergh cam ramai anak je...padahal sorang je...so boleh la mencuba kan...asyik makan kat luar je...sian anak mama...dah la makanan kat luar tu duk byk bahan perasa...tapi mama tetap malas nak masak...ish ish...

mama try cari resepi yg paling mudah dan ringkas ye sayang...


Sayur Bunga Kobis Cheddar (Hidangan untuk 4 orang)

    Masa Persediaan: 1 minit,
    Masak Masa: 34 minit,
    Jumlah Masa: 35 minit, (so 1/2 jam je kan..cepat je)
 

Ramuan

    Sayur Bunga Kobis
    1/2 cawan cheddar, keju parut
    1/4 sudu teh garam
    2 sudu teh minyak zaitun atau semburan minyak zaitun

Penyedian

    1. Panaskan oven kepada 200 Celcius.
    2. Potong sayur bunga kobis , letakkan di atas dulang pembakar, taburkan dengan minyak zaitun (atau renjis dengan semburan minyak zaitun), garam
    3. Panggang  selama 30 minit.
    4. keluarkan dari oven, kacau, taburkan dengan keju dan panggang lagi 3-4 minit sehingga keju cair.
    5. Sedia untuk di makan.


Credit to http://weelicious.com/

hujan oh hujan

dah 2 hari hujan je penang nie...dan bila hujan perkara paling kerap berlaku...laparrrrrrrrrrrr...time tu la nak tgk resepi la...tapi rajin kah...hu hu....di sebabkan 2 minggu yang lepas ada pergi berkelah ke Sedim....ada wife pada kawan hubby buat puding oreo milo...dan sgt sedap...maka aku cuba tanya pakcik google...dah 2minggu baru nak tanya...hu hu nampak sgt malas masak kan...so dah jumpa dah cara2 membuatnya...

akan ku cuba..jika berjaya....akan ku cerita...kalau rajin la..kalau tak berjaya...emmm tak yah la cerita...buat malu je..so sebagai permulaan untuk semangat....aku letak la je la link yg aku jumpa nie...chaiyok chaiyok zila...kredit to http://homekreation-recipes.blogspot.com


sila klik pada gambar ye untuk lihat resepinya...

go zila go...my irdina pun suka..so kena try buat gak...nak try tukar..susu cair pada susu kotak isue...napa dinamakan isue...sbb husband dpt free...




Sunday, September 23, 2012

Tetiba terjatuh cinta lak...

hu hu sesambil duk buat post baru nie..layan la blog Dr Halina adeh....ku pun nak craving that thing la..brapa la harganya...lalu ku pun survey...pergh...cam tak mampu je..tapi cam nak...emm..apa yang perlu ku buat ye...kumpul duit...bg hint kat En suami ..untuk hadiah Anniversary...ha ha ha...apa2 pun..akan ku cuba juga untuk dapatkannya...org lain duk minat COACH..tapi aku cam susah nak jatuh cinta pada brand tu...sbb ramai dah pakai..duk looking brand yang expensive...tapi tak ramai orang pakai...nama pun kita je tahu..unless org google...ha ha ha yang best nya..tiada sapa tahu...yang tu sebenarnya... diaper bag. Tak percaya....sila layan...

layan gambar je la..kot2 my craving comes true...



   

Antara yang berkenan di hati...ha ha ha...

lenlain berkenan gak..so sila layari laman berikut ye kot teringat nak beli


http://www.buggybabyboogie.com/brands/Storksak-London.html

kalau nak tgk byk lagi collections

http://www.storksak.com.au/home.php?home=home

Irdina yang semakin byk ckp...*bahasa dia la

Sekarang nie my princess ...Puteri Marsya Nur Irdina...yang dah berumur 1 tahun 4 bulan 7 hari nie sudah byk cakap...asyik nak membebel je...nie ntah apa la dia baca...asa jumpa buku mesti camtu..mama pun ah aja la...sbb dah penat..layan sorang....papa ada PERSOP...apa itu PERSOP...hu hu kena tanya orang TUDM la...

layan je la video sayang mama nie..

video

Tuesday, September 18, 2012

Aktiviti Irdina di malam hari...

Sekarang nie anak mama sangat susah nak tido. duk main je..nie dah pukul 12 malam..aktiviti anak mama. sangat suka bila tolong lekat2 sticker kat muka dia..hu hu

 




  video
  video

Sunday, September 9, 2012

Irdina dah pandai mengamuk..

Makin besar anak mama nie..makin byk akalnya...nie dah pandai lak...duk merajuk sebab suh dukung dia...mama penat balik kerja...tu dia duk nangis sambil gostan..last2 masuk bwh kerusi....emm...



mama dukung terus senyap...

Thursday, September 6, 2012

Keseronokan di rumah Cik Awa...he he Mak Tok Irdina...ibu Mama Irdina..

Lama nya aku nie tak update blog...napa ye...sebab aku mmg bukan orang yg pandai berblog...tapi hati teringin nak berblog gak...so tu yg jadi lama tak update....so cerita baru...yang telah hampir basi..tapi still baru la...pulang ke kampung halaman...untuk beraya....biasa la kat rumah mak tok..besar...ada padang di hadapan rumah...so si kecik Irdina nie sangat seronok berlari dengan puas...dgn kakak wiwi...he he...nie sbb sepupu2 dia tahun nie semua raya umah keluarga atuk yang lain...so tak ramai...tunggu tahun depan...cucu tok awa...serang...hu hu..gamat umah tok awa...time tu la..tok awa stress sbb rumah berselerak...he he he

layan video je la ye...(keta kancil merah tu dulu..my first car..masa mula2 kerja..sekarang milik adik ku...tapi memory still there walaupun kaler kononnya adik kata dah cat lain..tgk cam sama je kaler nya he he he)

video